Waarom de studentenlening?

Een studentenlening is een aparte vorm van lenen en – zoals de naam al doet vermoeden – speciaal aangeboden voor de student. De studentenlening houdt rekening met de studie van de student, wat inhoudt dat het krediet pas na afloop van de studie terug hoeft te worden betaald.

Reguliere lening
Voor studenten is deze persoonlijke benadering een groot voordeel ten opzichte van reguliere leningen, omdat de studenten waarschijnlijk na hun studie een baan vinden. Een baan betekent salaris en salaris betekent dat de lening kan worden afbetaald.

IB-Groep
Een bekend voorbeeld van de studentenlening, is de IB-Groep. Zij bieden enkel en alleen studenten een lening aan. De IB-Groep heeft een lagere rente dan een ‘gewone’ geldverstrekker.

Banken
Een studentenlening bij banken is ook zeer populair onder studenten, vanwege de lage rente.
De bank houdt de rente laag omdat ze meedenkt met de studenten. De studenten leren een vak en zullen daar een diploma inhalen. Vervolgens gaan zij werken en kunnen zij beginnen met aflossen. Maar als de student een prettige ervaring heeft bij de bank, is dit natuurlijk alleen maar gunstig. Een bank blijft een bank en zal alles doen om winst te maken. Het aanbieden van een goedkope lening, is in feite een investering.

Aanvragen
Een studentenlening is, mede door het hoge aanbod, eenvoudig aan te vragen. Een voorwaarde is dat je in Nederland moet wonen en dus ook in het bezit dient te zijn van een Nederlands paspoort. Ook moet je ouder zijn dan 18 om zelf een lening te kunnen afsluiten. Dat geldt ook voor andere leningen dan de studentenlening. Tevens kijken de kredietverstrekkers naar je verleden. Als je al eerder schulden hebt gehad – en mogelijk een notering bij het BKR – zou dit problemen op kunnen leveren.